Harde schijven in apparaten

13 januari 2021 Shares

Home Datadragers Harde schijven in apparaten

Door Brantjes Data-Vernietiging/ 13 januari 2021 Shares

Harde schijven in apparaten

Wist u dat een printer ook een harddisk kan bevatten?

Niet alleen computers en laptops bevatten een harde schijf. Ook moderne printers en kopieermachines bevatten een soortgelijke harddisk. En deze harde schijf bevat alle scans, prints, kopietjes, faxen en e-mails die door het apparaat verwerkt zijn. Dit maakt een printer of kopieermachine een bron van vertrouwelijke informatie, zoals persoonsgegevens.


Onwetendheid van mensen

Producenten van printers en kopieermachines geven toe dat zij haar gebruikers niet goed op de hoogte hebben gesteld van het loerende gevaar van hun apparaten. Meer dan de helft van de gebruikers van Sharp printers en kopieermachines weten niet dat in hun apparatuur een harddisk zit, en kennen er dus de gevolgen niet van.

Maar, zo zeggen de producenten, gebruikers die wel weet hebben van een harde schijf lijken zich er niet druk om te maken of de ernst er niet van in te zien.

Laat je data vernietigen van je harde schijf

hoe-harde-schijf-vernietigen-header

Offerte aanvragenBekijk tarieven
Voor particulieren en bedrijven
Wat doet een printer of kopieermachine?

De kans is groot dat uw bedrijf gebruik maakt van moderne print- en kopieerapparatuur. Elke keer als het apparaat een document verwerkt wordt er een afbeelding van gemaakt en opgeslagen op de harde schijf.

De harddisk kan na jaren gebruik honderdduizenden van dit soort afbeeldingen opgeslagen hebben. Alle vertrouwelijke data staat dus opgeslagen in de printer of kopieermachine. Deze apparaten zijn dus eigenlijk computers, ze slaan alles op en houden alles bij.


Bekijk een korte reportage van CBSnews

CBSnews onderzocht in 2010 vier willekeurig gekochte tweedehands kopieermachines en vond een schat aan vertrouwelijke bedrijfsinformatie.


Een nieuwe printer of kopieermachine aanschaffen

Oude printers en kopieermachines worden doorverkocht en vervangen voor nieuwe machines. Duizenden vertrouwelijke stukken worden mee verkocht aan derden. Houd er rekening mee als uw bedrijf of instelling van plan is om nieuwe apparatuur aan te schaffen.

Verkoop alleen uw oude apparatuur als u ervan verzekerd bent dat de apparatuur geen vertrouwelijke informatie meer bevat. Zo voorkomt u dat de nieuwe eigenaar eenvoudig toegang heeft tot uw data.


Hoe kunnen mensen bij uw data komen?

Door middel van eenvoudig te downloaden software kan de harde schijf van de printer of kopieermachine worden uitgelezen. Binnen enkele uren kan alle data van een harde schijf zichtbaar gemaakt en bekeken worden.


Laat uw printer of kopieermachine vernietigen en recyclen

De veiligste oplossing is om uw oude apparatuur te gecertificeerd te laten vernietigen door een professionele datavernietiger. Dan bent u ervan verzekerd dat alle data van de printer of kopieermachine definitief wordt vernietigd.

U kunt er ook voor kiezen om de harde schijf uit het apparaat te halen en deze te vernietigen. Zo kunt u de printer of kopieermachine nog wel doorverkopen.


Ga voor volledige databescherming

harde-schijf-vernietigen-in-shredder

Bekijk harde schijf vernietigen
Voor particulieren en bedrijven


Printer of kopieermachine beveiligen

Om te voorkomen dat printers en kopieermachines van elke handeling een afbeelding maken kunt u een speciale beveiliging met encryptie laten installeren. Het apparaat zal dan na verwerking van het document de afbeelding direct onherstelbaar wissen. Het enige nadeel is dat deze beveiliging al gauw zo’n € 350,- euro kost. En dat is hoofdzakelijk de reden dat er weinig gebruik van gemaakt wordt.


Heeft u vragen omtrent hardware vernietigen?

Bel voor advies: 023 - 532 1960

Bronvermelding:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *