DIN 66399: Veiligheidsniveaus voor datavernietiging

Shares

Home DATAVERNIETIGING & RECYCLING DIN 66399: Veiligheidsniveaus voor datavernietiging

Door Brantjes Data-Vernietiging/ 3 juni 2016 Shares

Opslagmedia vernietigen volgens DIN 66399

Hoe vertrouwelijk is uw data?

Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) stelt dat vertrouwelijke data, zoals persoonsgegevens, op een deugdelijke wijze vernietigd moet worden.

Betrouwbaar vernietigen van datadragers doet u bij een CA+ gecertificeerd datavernietigingsbedrijf. CA+ stelt richtlijnen voor de vernietiging van opslagmedia op basis van DIN-norm 66399.

Datadragers vernietigen doet u bij een CA+ gecertificeerde datavernietigingsbedrijf

Brantjes Data-Vernietiging assisteert u graag bij uw datavernietiging.

Bekijk Kosten Datavernietigen


Wat is DIN-norm 66399?

DIN 66399Het Deutsches Institut für Normung, kortweg DIN, heeft richtlijnen opgesteld voor de vernietiging van datadragers. DIN-norm 66399 vervangt de verouderde DIN-norm 32757. De nieuwe normering is aangevuld met vernieuwde opslagmedia.

De norm is opgedeeld in zes categorieën datadragers. Elke datadrager kan vervolgens vernietigd worden in zeven veiligheidsniveaus. En deze zeven veiligheidsniveaus vallen onder drie beschermingscategorieën.

Onderverdeling in 7 veiligheidsniveaus

De veiligheidsniveaus zijn onderverdeeld in zeven niveaus. Hoe hoger het getal, hoe kleiner de fractie. Veiligheidsklasse 7 is dus de meest fijne fractie en is van toepassing op extreem hoge bescherming van data.

Hoe hoger het veiligheidsniveau hoe kleiner de fractie

Verschil beschermingscategorieën en veiligheidsniveaus

Het beschermingsniveau geeft de beschermingsbehoefte aan die u als eigenaar van de data heeft. De veiligheidsniveaus geeft aan hoe fijn de datadrager wordt vernietigd. Er zijn drie beschermingscategorieën, waarin de zeven veiligheidsniveaus vallen:

Beschermingsgraad 1 Normale bescherming
 • Voor niet-vertrouwelijke data.
 • Hieronder vallen veiligheidsniveaus: 1, 2 en 3.

Beschermingsgraad 2 Hoge bescherming
 • Voor vertrouwelijke data.
 • Hieronder vallen veiligheidsniveaus: 3, 4 en 5.

Beschermingsgraad Extreem hoge bescherming
 • Voor zeer vertrouwelijke data.
 • Hieronder vallen veiligheidsniveaus: 5, 6 en 7.

Waarom is DIN 66399 belangrijk voor datavernietiging?

DIN-norm 66399 maakt inzichtelijk op welk niveau uw datadragers, zoals harde schijven, worden vernietigd. Het woord ‘vernietigen’ is een relatief begrip. Maar dankzij de veiligheidsniveaus kan er aangetoond worden hoe fijn uw datadrager wordt vernietigd.

vernietigde-cd-optische-datadrager-DIN-O-3-66399

DIN-norm 66399 verdeelt datadragers in zes groepen

De Duitse DIN-normering kent zes groepen datadragers:

 1. DIN H – Harde schijven (hdd)
 2. DIN F – Verkleinde vorm (film)
 3. DIN E – Elektronische datadragers (USB-sticks)
 4. DIN T – Magnetische datadragers (diskettes)
 5. DIN O – Optische datadragers (CD’s)
 6. DIN P – Origineel formaat (papier)
harde-schijf-harddisk-hdd-datadrager-opslag-media30-liter-datakoffer-met-slot-voor-harde-schijven-telefoons-ssd-vernietiging240-liter-beveiligde-rolcontainer-voor-datadragers-harde-schijven-en-computer-apparatuur

Elke groep kent eigen veiligheidsniveaus van 1 t/m 7. De vernietiging op DIN H-4 betekent dat een harde schijf volgens DIN 66399 richtlijnen van veiligheidsklasse 4 voor harde schijven wordt vernietigd. Dat wil zeggen dat de harde schijf “in meerdere stukken en vervormd wordt met een maximale fractie van 2.000 mm²”.

Een optische datadrager zoals een cd-rom, die op DIN O-1 wordt vernietigd kent ook “een maximale fractie van 2.000 mm²”.

Dit toont aan dat per groep de richtlijnen van de veiligheidsniveaus van elkaar verschillen. Maar het uitgangspunt is dat de datadrager deugdelijk wordt vernietigd.

Wat gebeurt er na datavernietiging?

Uw datadragers vernietigen wij fysiek in onze mechanische shredder. Deze industriële shredder vernietigt 250 harddisks per uur. Het vernietigde materiaal dient als grondstof voor nieuwe producten. 100% veilig en 100% milieuverantwoord.

Bel voor advies: 023 – 532 1960

Offerte Aanvragen

Door Brantjes Data-Vernietiging/ 3 juni 2016 Shares