Harde schijven bevatten persoonsgegevens

31 mei 2016 Shares

Home Wettelijk kader Harde schijven bevatten persoonsgegevens

Door Brantjes Data-Vernietiging/ 31 mei 2016 Shares

Harde schijven bevatten persoonsgegevens

Met persoonsgegevens moet zorgvuldig worden omgegaan

Een datadrager, zoals een harde schijf, bevat mogelijk data met daarin persoonsgegevens. Persoonsgegevens moeten bij wet verplicht vernietigd worden nadat er geen gebruik meer van wordt gemaakt of nadat de bewaartermijn verstreken is. De Autoriteit Persoonsgegevens ziet er op toe dat persoonsgegevens zorgvuldig worden gebruikt en dat de privacy van mensen ook in de toekomst gewaarborgd blijven.

Wet bescherming persoonsgegevens

De autoriteit houdt toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Een van deze wetten is de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

De Wbp regelt wat er allemaal wel en niet mag met persoonsgegevens van mensen. In de Wbp staan bijvoorbeeld de rechten die u heeft als uw gegevens gebruikt worden. Zo heeft u recht op informatie, inzage in uw gegevens en het recht op verzet tegen het gebruik van uw persoonsgegevens.

Harde schijven en Autoriteit Persoonsgegevens

Omdat harde schijven vaak persoonsgegevens bevatten bent u als eigenaar van deze harde schijven verplicht om de data zorgvuldig te vernietigen. De beste methode om dit te doen is om uw harddisk fysiek te laten vernietigen door een gecertificeerde datavernietiger.

Meldplicht datalekken

Sinds 1 januari 2016 bent u als bedrijf verplicht om een datalek te melden bij Autoriteit Persoonsgegevens. Bij een datalek is er privacy gevoelige data gelekt terwijl dit niet de bedoeling was. Bijvoorbeeld bij verlies van een harde schijf of onbedoelde vernietiging van een USB-stick.

Bronvermelding:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *