Harde schijf redden en recoveren

31 januari 2023 Shares

Home Data recovery Harde schijf redden en recoveren

Door Brantjes Data-Vernietiging/ 31 januari 2023 Shares

Harde schijf redden en recoveren

Hoe kunt u belangrijke data herstellen door data recovery?

Data recovery, of data herstellen, is het tegenovergestelde van datavernietiging. Bij datavernietiging wilt u data voorgoed verwijderen, en bij dataherstel wilt u verdwenen data herstellen. U kiest voor data recovery als uw harde schijf bijvoorbeeld gecrasht is. In dit artikel leest u wat data recovery is, hoe u data kunt herstellen en wat de voor- en nadelen zijn van data recovery.

Wat is data recovery?

Data recovery is het herstellen van beschadigde data op een opslagmedium, zoals een harddisk. Dit kan bijvoorbeeld een belangrijke Excel-sheet zijn, of een Word-document. Het kan zomaar voorkomen dat een document, waarin uren werk zit, plotseling beschadigd of verdwenen is.

Hoe kan data beschadigd raken?

Data kan beschadigen door een virus, een software probleem, een fout in de hardware of een verkeerde handeling van een persoon. Bijvoorbeeld doordat u een computerfile overschrijft met een andere computerfile met dezelfde bestandsnaam. Maar data kan ook beschadigen door bijvoorbeeld blikseminslag. Er zijn veel verschillende oorzaken te noemen waarom data beschadigd of verdwenen kan zijn.


Laat je data vernietigen van je harde schijf

hoe-harde-schijf-vernietigen-header

Offerte aanvragenBekijk tarieven
Voor particulieren en bedrijven
Wat moet u doen bij dataverlies?

Dataverlies is een breed begrip. Er zijn erge vormen en minder erge vormen van dataverlies. Het is belangrijk dat u bij dataverlies de juiste kennis inschakelt om de data zo goed mogelijk te kunnen herstellen.

Weggegooide computerfiles

Wanneer u een computerfile door middel van de prullenbak in Windows verwijderd heeft u al te maken met dataverlies. Maar met bepaalde softwaretools kunt u vrijwel zeker de file herstellen. In dit geval is het belangrijk om zo snel mogelijk de file te herstellen, om overschrijving van de file te voorkomen.

Beschadigde computerfiles

U kunt ook te maken hebben met een beschadigde file, bijvoorbeeld een file die niet correct is opgeslagen. U ondervindt dat u de file niet kunt openen of dat de file niet naar behoren functioneert. Ook in dit geval kunt u ervoor kiezen om met bepaalde software deze data te herstellen of repareren.

Hardware problemen

De vervelendste vorm is wanneer uw computer niet naar behoren functioneert. Bijvoorbeeld wanneer uw computer niet opstart en u te maken krijgt met foutmeldingen. U kunt met geen mogelijkheid bij uw kostbare files komen. In dit geval is het belangrijk om niet zelf te proberen om het probleem op te lossen. Zet de computer uit, en herstart de computer niet. In deze situatie is het advies om een specialist in te schakelen om verdere databeschadiging te voorkomen.

Voorbeelden van hardware problemen

 • Oververhitte of defecte harde schijf.
 • Tikkend geluid in uw harddisk.
 • Uw computer start niet meer op.
 • Uw harddisk is gecrasht en wordt niet meer herkend door uw computer.

Hoe kunt u data van uw harddisk herstellen?

U kunt data herstellen door middel van speciale software en u kunt data herstellen door middel van een data recovery specialist. Het hangt van de ernst af welke van de twee u moet kiezen.

Software

De meeste datarecoverysoftware repareert beschadigde data of herstelt verwijderde data. Hieronder vindt u twee gratis tools om data te kunnen repareren en herstellen.

 • Easyrecovery is een tool waarmee u eenmalig gratis een beschadigde computerfile kunt repareren.
 • Recuva is een gratis tool die u helpt bij het herstellen van verwijderde data.

Dienstverlener: datarecoveryspecialist

Schakel altijd een recoveryspecialist in als het gaat om het veilig stellen van zeer belangrijke data. Probeer niet zelf om uw belangrijke data te herstellen, u kunt zo het probleem verergeren en de data onherstelbaar beschadigen.

Waar moet u op letten bij het kiezen van een datarecoveryspecialist?

De markt van datarecoveryspecialisten is een sterk beconcurrerende markt. Staar u niet blind op de websites van datarecoveryspecialisten, maar kijk verder dan dat.

 1. Is de organisatie gecertificeerd?
 2. Krijgt u de mogelijkheid om langs te komen?
 3. Heeft de datarecoveryspecialist een laboratorium waar de harde schijven kunnen worden onderzocht?

Aanbevolen datarecoveryspecialist: Kroll Ontrack is een professionele, deskundige en gecertificeerd datarecoverybedrijf. Zij helpen en adviseren u graag bij het herstellen van uw data.

Wat zijn de voordelen van een datarecoveryspecialist?

 1. U heeft kans dat uw beschadigde files hersteld kunnen worden (hangt af van de situatie).
 2. Een datarecoveryspecialist heeft de kennis in huis om beschadigde files te kunnen herstellen.

Wat zijn de nadelen van een datarecoveryspecialist?

 1. U heeft geen garantie dat al uw data 100% hersteld kan worden.
 2. Een datarecoveryspecialist is prijzig. Het herstellen van data kan al gauw € 1.000,- kosten.

Ga voor volledige databescherming

harde-schijf-vernietigen-in-shredder

Bekijk harde schijf vernietigen
Voor particulieren en bedrijven


Dataverlies voorkomen

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. En vooral als het gaat om het verlies van belangrijke data. Advies is om regelmatig backups te maken van uw bestanden. Scan daarnaast regelmatig uw computer op virussen, spyware en malware.

Bronvermelding:

Door Brantjes Data-Vernietiging/ 31 januari 2023 Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *