Harde schijf wissen of wipen

15 december 2022 Shares

Home Data verwijderen Harde schijf wissen of wipen

Door Brantjes Data-Vernietiging/ 15 december 2022 Shares

Harde schijf wissen of wipen

U wilt al uw vertrouwelijke data van uw harde schijf verwijderen? Een van de opties die u heeft is het wipen of wissen van uw harde schijf. U leest hier wat wissen of wipen inhoudt, wat u nodig heeft om een harddisk te wissen of wipen en wat de voor- en nadelen zijn.

Deze informatie is alleen van toepassing op harde schijven en niet op SSD’s (solid-state drives).

Ga voor volledige databescherming

harde-schijf-vernietigen-in-shredder

Bekijk harde schijf vernietigen
Voor particulieren en bedrijven
Waarom een harde schijf wissen of wipen?

U kunt ervoor kiezen om een harde schijf te wissen of wipen als u de meeste gegevens voorgoed wilt verwijderen. Er is overigens geen verschil tussen de termen wissen of wipen. Wipen is de Engelse term voor wissen.

Let op, met deze techniek wordt bijna de gehele harde schijf leeggemaakt. Naast alle bestanden zal ook uw besturingssysteem, bijvoorbeeld Windows, verwijderd worden.

Kunt u een harde schijf volledig wissen of wipen?

"Nee, software kan nooit een gehele harde schijf wissen of wipen." Dit zegt Robbert Brans, directeur van Attingo Data Recovery een bedrijf gespecialiseerd in het herstellen van data. Harde schijven bestaan uit sectoren en deze sectoren kunnen beschadigd raken.

Dit worden 'slechte sectoren' genoemd. De slechte sectoren kunnen niet bereikt worden door wisprogramma's. En daarom kunnen wisprogramma's nooit een harde schijf volledig wissen, omdat harde schijven altijd slechte sectoren bevatten.


Wat is wissen of wipen?

Veel mensen denken dat ze computerbestanden voorgoed kunnen wissen door op de deleteknop te drukken. Of door het bestand in de prullenbak te slepen en vervolgens de prullenbak te legen. Fout. Als u op deze wijze een bestand verwijdert, geeft u alleen maar aan dat de locatie van het bestand overschreven mag worden door de harddisk.

Een voorbeeld

Vandaag de dag zijn computers uitgerust met harde schijven die een hoge opslagcapaciteit hebben. Een harde schijf van een aantal honderd gigabyte is niet meer dan gewoon voor een zakelijke computer. Een Word-document van drie pagina’s is ongeveer 20 kilobyte groot. Een gigabyte bestaat uit meer dan een miljoen kilobyte. U kunt u wel voorstellen dat het erg lang zal duren voordat de locatie van het Word-document herschreven zal worden door de harddisk.

Wat betekent dit?

Als u een document handmatig verwijdert, dan blijft de file nog wel bestaan op de harde schijf. Wanneer deze niet overschreven wordt, zal het document nog altijd terug te halen zijn. Is het niet door u, dan is het misschien wel door iemand anders.


Hoe kunt u een harde schijf wissen of wipen?

Voor het wissen of wipen van uw harddisk heeft u speciale software nodig. U kunt kiezen voor betaalde software, maar er is ook uitstekende gratis en veilige software beschikbaar. Deze software wordt ook wel “erasure software” genoemd. De twee populairste softwarepakketten zijn:

Verder in dit artikel zullen we spreken over DBAN (Darik’s Boot and Nuke).


Hoe werkt DBAN?

DBAN is een programma die ervoor zorgt dat alle data overschreven wordt door willekeurige nullen en enen. Zoals u misschien weet bestaat elke computerfile uit een leesbare reeks nullen en enen.

DBAN zorgt ervoor dat al deze nullen en enen overschreven worden, zodat de files niet meer zullen bestaan.

Voor een stap voor stap uitleg hoe u DBAN moet gebruiken kunt u kijken op deze of deze website. Of bekijk onderstaande video, gemaakt door Security.nl.

In het kort moet u het volgende doen:

 1. DBAN downloaden van http://www.dban.org.
 2. Het .iso bestand van DBAN branden op een cd-rom.
 3. In de BIOS uw cd-drive instellen als bootdrive.
 4. De computer rebooten en DBAN opstarten vanaf de cd-drive.
 5. DBAN de harde schijf laten wissen.

Moet ik mijn harde schijf meerdere malen overschrijven?

Is een keer wissen of wipen voldoende? Craig Wright beweert van wel, hij is een Australische beveiligingsonderzoeker. Na een enkele wipe is het voor experts al bijna onmogelijk om gegevens te herstellen.

Het terugplaatsen van vier bytes lukt enkel negen keer per elke miljoen pogingen. Wel zegt Wright dat hoe vaker de harde schijf gewist wordt, hoe moeilijker het wordt om de gegevens te herstellen.


Wat zijn de voordelen van wissen of wipen?

Voordat u gebruik gaat maken van DBAN is het verstandig om eerst de voor- en nadelen te lezen.

 1. Het wipen van een harddisk is gratis.
 2. De harde schijf is na DBAN nog steeds bruikbaar.
 3. Bijna alle data wordt vrijwel voorgoed verwijderd van de harde schijf.

Wat zijn de nadelen van wissen of wipen?

Aan het wissen of wipen van een harde schijf kleven ook nadelen.

 1. U kunt slechts een harde schijf per computer wissen.
 2. Er zal altijd een kans bestaan dat data valt te herstellen.
 3. Wisprogramma's kunnen nooit een gehele harde schijf wissen.
 4. Het installeren en uitvoeren van DBAN vereist de nodige kennis en ervaring.
 5. Het wipen van een harde schijf duurt lang. Dit kan namelijk enkele uren duren.

De duur van het wissen van een harde schijf hangt af van de schijfgrootte en de schrijfsnelheid. Daarnaast hangt de duur ook af van de instellingen die u invoert in de setup DBAN en het aantal keer dat u de harde schijf wilt overschrijven. Zo kan het meer dan een dag duren voordat één harde schijf naar uw wens gewist is.

Laat je data vernietigen van je harde schijf

hoe-harde-schijf-vernietigen-header

Offerte aanvragenBekijk tarieven
Voor particulieren en bedrijven


Bronvermelding:

3 Reacties op “Harde schijf wissen of wipen

 1. De informatie is verouderd of in ieder geval onvolledig. Processen waarbij de data overschreven wordt zijn niet geschikt voor SSD schijven.

  1. Beste Annemieke, bedankt voor uw reactie. Het klopt inderdaad, goed punt. Maar dit artikel geeft alleen tips voor harde schijven en een SSD is geen harde schijf maar een solid state schijf. We zullen dit aanpassen in het artikel zodat dit voor de lezer duidelijker is. Het biedt ons wel weer inspiratie voor een nieuw artikel.

 2. Is het mogelijk om met een DBAN-schijfje een EXTERNE HD te wissen? En zo ja waar en wanneer moet je dat aangeven na het opstarten van DBAN (je kunt niet voorzichtig genoeg zijn om te voorkomen dat je per ongeluk de HD met besturingssysteem wist)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *