Harde schijf degaussen met een degausser

14 december 2020 Shares

Home Data verwijderen Harde schijf degaussen met een degausser

Door Brantjes Data-Vernietiging/ 14 december 2020 Shares

Harde schijf degaussen met een degausser

Een harde schijf van een zakelijke computer bevat bedrijfsgevoelige informatie. Als oude bedrijfscomputers en harddisks aan vervanging toe zijn is het verstandig om alle data op de oude harde schijf voorgoed te verwijderen. Een van deze verwijderingstechnieken is degaussen. Hier leest u wat degaussen is, hoe een harde schijf degausst kan worden en wat de voor- en nadelen van degaussen zijn.

Wat is degaussen?

Degaussen is vernoemt naar Carl Friedrich Gauss, hij was een Duitse wiskundige en natuurkundige die het meest bekend is door zijn onderzoek op het gebied van magnetisme. Het woord Degaussen wat naar meneer Gauss is vernoemd is een vorm van demagnetiseren. Een magnetisch object, zoals een harde schijf, wordt blootgesteld aan een magnetisch veld waardoor de harde schijf en de data letterlijk kapot gaat.

Degausser

Een degausser is het apparaat dat het magnetische veld produceert. De degausser zorgt ervoor dat de magnetische lading van een harde schijf gereset wordt naar een neutrale magnetische staat.


Drie soorten degaussers

Er zijn verschillende degaussers verkrijgbaar op de markt. Bijvoorbeeld spoel degaussers, degaussers die gebruik maken van capacitieve ontlading en degaussers met permanente magneten.

1. Spoel degausser

Een spoel degausser bevat een stalen kern omwikkeld met koperdraad. Als de degausser is ingeschakeld, veroorzaakt de degausser een afwisselend elektromagnetisch veld. Dit elektromagnetische veld zorgt voor beschadigingen op de datadrager waarbij aanwezige data definitief gewist wordt. Het nadeel van een spoel degausser is dat deze tijdens het proces heel heet wordt, wat kan leiden tot oververhitting. Dit betekent dat een spoel degausser alleen korte periodes operationeel kan zijn en een langere tijd dient af te koelen.

2. Degausser met capacitieve ontlading

Deze degausser genereert energie die wordt opgeslagen in een grote condensator. Als de condensator volledig geladen is wordt de energie vrijgelaten op een spoel. De spoel genereert dan een intense elektromagnetische pulse. Hierdoor worden deze degaussers ook wel pulse degaussers genoemd. Het voordeel is dat de spoel niet oververhit raakt, omdat de energie zeer snel wordt losgelaten. Hierdoor kan een pulse degausser op een constant niveau harde schijven degaussen.

3. Degausser met een permanente magneet

Een degausser met een permanente magneet is altijd operationeel, omdat er geen elektrisch component aanwezig is die oververhit kan raken. De kracht van de magneet is afhankelijk van de grootte. Hoe groter de permanente magneet hoe krachtiger het magnetisch veld zal zijn. Het feit dat een permanente magneet altijd werkt kan ook als nadeel gezien worden.


Hoe kunt u een harde schijf degaussen?

In Nederland zijn slechts enkele dienstverleners die harde schijven voor u degaussen. Maar u kunt er ook voor kiezen om een degausser te huren of te kopen.

Hoe werkt een degausser?

Afhankelijk van het type degausser dient u een harde schijf in het apparaat te werpen, of de harddisk op een magnetische plaat te leggen. Binnen enkele seconden is een harde schijf volledig gedemagnetiseerd en zal alle voorheen aanwezige data definitief gewist zijn.

Bekijk hoe een harddisk degausser werkt

Het is belangrijk dat het magnetische veld van een degausser krachtig genoeg is om alle data van een harde schijf te kunnen vernietigen. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe lang een bepaalde harde schijf moet worden blootgesteld aan de magnetische straling. De hoeveelheid energie die hiervoor nodig is wordt uitgedrukt in Oersteds.

Wat zijn de voordelen van degaussen?

  1. Degaussen is een snel en geluidloos proces.
  2. 100% zekerheid dat alle data verwijderd wordt (alleen bij een kwalitatieve degausser en bij de juiste uitvoering).

Wat zijn de nadelen van degaussen?

  1. Weinig degausser-dienstverleners in Nederland.
  2. Na het degaussen is een harde schijf kapot en niet meer bruikbaar.
  3. Voor succesvol degaussen is enige kennis van harde schijven een pre.
  4. Voor succesvol degaussen is enige kennis van magnetische straling een pre.
  5. Elektromagnetische straling kan klachten als hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken.
  6. Degaussers zijn prijzig, een standaard degausser kost al gauw enkele duizenden euro’s.
  7. Alleen degaussers van hoge kwaliteit zullen data voorgoed vernietigen van een harde schijf.

Harde schijven gecertificeerd vernietigen

Offerte Aanvragen

Bronvermelding:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *