CA+ certificering voor betrouwbare datavernietiging

31 mei 2016 Shares

Home Wettelijk kader CA+ certificering voor betrouwbare datavernietiging

Door Brantjes Data-Vernietiging/ 31 mei 2016 Shares

CA+ certificering voor betrouwbare datavernietiging

Wat is een gecertificeerde datavernietiger?

ca logoNederland kent een flink aantal datavernietigingsbedrijven, maar niet al deze bedrijven zijn hiervoor gecertificeerd. Datavernietiging is een hoogwaardige vorm van zakelijke dienstverlening, dus kies altijd voor een gecertificeerde datavernietiger. U geeft uw vertrouwelijke harde schijven mee aan een datavernietigingsbedrijf en alleen bij een gecertificeerde datavernietiger kunt u ervan uitgaan dat uw harde schijf volgens de regels vernietigd wordt.


CA+-certificering

De Federatie Nederlandse Oudpapier Industrie (FNOI) heeft in 2004 de certificeringsregeling voor archief- en datavernietiging opgesteld. Deze kwaliteitsnorm staat geheel los van de Archiefwet. Het zogeheten CA+-certiciaat (Certificaat Archiefvernietiging) is bedoeld om het vernietigingsproces van datavernietigers te beoordelen. Alleen OPK-erkende datavernietigers komen in aanmerking voor de toetsing.

De toetsing wordt afgenomen door de KIWA

Datavernietigingsbedrijven, gespecialiseerd in archief- en datavernietiging, kunnen hun vernietigingsproces laten keuren door de auditoren van KIWA. Nadat een lange lijst met kwaliteitseisen is goedgekeurd is het datavernietigingsbedrijf gecertificeerd voor archief- en datavernietiging. Dit wil zeggen dat het bedrijf is beoordeeld volgens de eisen van de Certificeringsregeling Archief- en Datavernietiging.

Wat staat er in de certificeringsregeling?

De certificeringsregeling schrijft voorzieningen en veiligheidsprocedures voor die ervoor zorgen dat vertrouwelijk materiaal ook echt vertrouwelijk vervoerd en vernietigd wordt.

Hieronder staan enkele onderdelen van de toetsing:

 • Gesloten kunststof en metalen containers.
 • Betrouwbaar, gescreend en opgeleid personeel.
 • Volledig afgesloten en beveiligde vernietigingsruimte.
 • Afgesloten transportvoertuigen, speciaal voor vervoer van vertrouwelijk materiaal.

Veiligheidsklassen voor de vernietiging van vertrouwelijk papier.

icon-dinDe CA+ normering gaat gepaard met de erkende Duitse DIN Norm. Deze norm is conform de Wet Persoonsregistratie en norm EG 95.46. Naast dat het vernietigingsproces wordt beoordeeld, wordt het datavernietigingsbedrijf ook getoetst tot welke veiligheidsklasse het bedrijf in staat is om het aangeboden vertrouwelijke materiaal te vernietigen.

Harde schijven gecertificeerd vernietigen

Bekijk prijs vernietigen

2 Reacties op “CA+ certificering voor betrouwbare datavernietiging

 1. Geachte

  Ik heb een vraag over datavernietiging,is het verplicht om een certificering te hebben om aan datavernietiging doen.

  1. Beste Mettioui,

   Om professioneel data te vernietigen ontkom je er eigenlijk niet aan om je proces te certificeren. Dit heeft te maken met geldende wet- en regelgeving en daarbij is het ook goed om het proces onafhankelijk te laten keuren om te weten dat het gehele proces veilig, professioneel en vertrouwd verloopt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *