Hoe vernietig je een harde schijf?

20 april 2022 Shares

Home Featured Hoe vernietig je een harde schijf?

Door Brantjes Data-Vernietiging/ 20 april 2022 Shares

Hoe vernietig je een harde schijf?

Wanneer is data van een harddisk echt weg?

U wilt van uw oude of defecte harde schijf af. Maar wat is nu een betrouwbare, snelle en veilige manier om uw data volledig te wissen van de schijf? Er zijn op internet tal van verschillende adviezen te vinden hoe u een harde schijf kunt wissen of kapot kunt maken zodat data niet meer te recoveren valt. Wij hebben deze methoden van vernietiging geïnventariseerd.

Advies in het kort:

Dus, wat is de beste manier om vertrouwelijke data op een harde schijf te vernietigen? Een gaatje boren? Verbranden? Ons advies is om uw harde schijf te laten vernietigen door een CA+ gecertificeerde vernietigingsspecialist.

De harde schijf wordt vernietigd in een shredder en het restmateriaal wordt vervolgens gerecycled. Zo bent u zeker van 100% vernietiging van uw data. Dit is een duurzame, betrouwbare, snelle en voordelige methode voor harde schijf vernietiging.

harde-schijf-vernietigen-in-shredder

Bekijk harde schijf vernietigen
Voor particulieren en bedrijven


Wanneer het niet mogelijk is om een harde schijf te laten vernietigen door een specialist, dan is het advies om data te wipen met speciale wipe software.

Gebruik voor het wipen bijvoorbeeld DBAN of Blancco. Datarecovery specialisten raden hoofdzakelijk Blancco aan als betrouwbare software om data definitief te wissen van hard disks.

Gezien ieder type apparaat andere technologieën heeft, is het belangrijk om bij het vernietigen van data de juiste methode toe te passen. Indien je niet de juiste methode kiest, kan het voorkomen dat er nog gevoelige data op het apparaat staat.
Ontrack.com

Dit artikel is hoofzakelijk van toepassing op traditionele harde schijven.


Methoden van datavernietiging


Methode 1: Harde schijf formatteren
Advies: Niet betrouwbaar

harde-schijf-formatteren

Hoe kun je bestanden, foto’s en andere data verwijderen van je harde schijf? Door deze handmatig te verwijderen? Nee, het heeft geen zin om bestanden te verwijderen op een harde schijf door deze in de prullenbak te slepen.

Deze handeling verwijdert alleen de verwijzing of referentie naar het bestand, de data blijft dus aanwezig op de disk. Experts vergelijken dit met een boek, je haalt alleen de referentie in de inhoudsopgave weg maar de bladzijde (in dit geval het bestand) blijft in het boek aanwezig.

Een iets betere methode is het formatteren van een harde schijf. Hiermee zet je de harde schijf als het ware terug naar de fabrieksinstellingen. Maar deze reset van de harde schijf is niet betrouwbaar genoeg om data vergoed mee te verwijderen.

Bij het formatteren blijft data behouden omdat enkel referenties naar bestanden worden verwijderd. Deze bestanden worden pas verwijderd wanneer deze overschreven worden met nieuwe data.

Ook zogeheten ‘slechte sectoren’ op de schijf kunnen niet bereikt worden bij het formatteren van een schijf. Dit zijn beschadigde sectoren die data bevatten, maar niet meer digitaal gewist kunnen worden.

Datarecovery specialisten zijn dus in staat om data van geformatteerde schijven te herstellen.

Ons advies: Data formatteren is niet hetzelfde als data vernietigen. We raden het daarom af om harde schijven te formatteren met als doel om data volledig en deugdelijke te wissen.

Wat zeggen andere specialisten?

 • Ontrack“Het formatteren van een pc leidt niet tot het verwijderen van je data. Men denkt dat als het niet meer zichtbaar is, dat de data dan weg is. Dat je bestand weg is als je het in een prullenbak gooit of dat je met een bepaald commando iets verwijdert. Maar niets is minder waar. “
 • Computertotaal – “Een veelgemaakte denkfout is dat het formatteren van een harde schijf betekent dat alle aanwezige data gewist worden, zodat de schijf opnieuw gebruikt kan worden. In feite worden niet alle sectoren gewist. Alleen de referenties naar de bestanden worden weggehaald.”
 • Attingo Datarecovery“Belangrijk om te weten is dat het formatteren van een harde schijf geen garantie is dat jouw gegevens 100% permanent zijn verwijderd.”

Methode 2: Data wipen of wissen met software
Advies: Deels betrouwbaar

harde-schijf-wipen-blancco-dban-killdisk

Het wipen van een harde schijf is een goede manier om data te verwijderen. Wipen wordt in het Nederlands ookwel het wissen van een harde schijf genoemd.

Datarecovery specialisten raden zelf ook aan om harde schijf te wipen wanneer je een harde schijf wilt wegdoen. Anders dan bij formatteren zorgt het wipen van een harde schijf ervoor dat data daadwerkelijk wordt verwijderd omdat de data wordt overschreven met willekeurige combinaties van nullen en énen.

Er zijn diverse (gratis) software te gebruiken om je hard disk mee te wipen. Bekende programma’s zijn:

De software zorgt ervoor dat de sectoren met data op de harde schijf overschreven worden met nullen en énen. Het is hierbij wel belangrijk om te weten dat ‘slechte sectoren’ niet bereikt kunnen worden met deze software. Een slechte sector is een gedeelte op de schijf dat als het ware kapot is, dit gedeelte kan dus nog wel data bevatten.

Een datarecoverybedrijf uit Amerika adviseert om een schijf minimaal drie keer te wipen voordat de schijf met een gerust hart weggegooid kan worden. De Amerikaanse Department of Defense gebruikt de US DoD 5220.22-M methode, ook wel bekend als DOD Wipe Method.

De schijf wordt in drie fasen overschreven met data. In de eerste fase wordt de schijf overschreven met nullen. In de tweede fase wordt de data overschreven met énen. En in de derde fase wordt de schijf overschreven met willekeurige combinaties van een nul of een één.

In de beginjaren van de harde schijf werd The Gutmann method toegepast om data te wipen van een harde schijf. Hierbij werd de data 35 keer overschreven. Dat is met moderne harde schijven en moderne software gelukkig niet meer nodig.

Ons advies: Data wipen is een deugdelijke methode om data te verwijderen van een harde schijf. Maar het is belangrijk dat de juiste software en juiste procedure gevolgd wordt voor het succesvol wipen van een harde schijf. Bovendien is het tijdrovend om een harde schijf te wipen, zeker wanneer een harde schijf een grote opslagcapaciteit heeft.

Wat zeggen andere specialisten?

 • Ontrack“Met gecertificeerde wissoftware kun je één of meerdere keren data overschrijven. Het is hierbij belangrijk dat de software ook ontoegankelijke opslaggebieden aanpakt en componenten grondig verwijderd. Op deze manier kun je met een gerust hart apparaten verkopen of hergebruiken.”
 • Attingo Datarecovery“Software kan nooit een gehele harde schijf wissen of wipen. Harde schijven bestaan uit sectoren en deze sectoren kunnen beschadigd raken. De slechte sectoren kunnen niet bereikt worden door wisprogramma’s.

Methode 3: Data verwijderen met een magneet
Advies: Deels betrouwbaar

harde-schijf-wissen-met-magneet

Traditionele harde schijven met een draaiende schijf, ookwel een platter genoemd, kun je inderdaad wissen of beschadigen met een magneet. Maar hiervoor heb je een speciale machine nodig, namelijk een degausser.

Deze krachtige machine verstoort het magnetische veld op de schijf van de hard drive waardoor de data verdwijnt en de schijf niet meer bruikbaar is. De harde schijf wordt als het ware gereset naar een neutrale magnetische staat.

Het wissen van data van een harde schijf met een standaard magneet werkt niet. Het is belangrijk dat het magnetische veld van een degausser krachtig genoeg is om alle data van een harde schijf te kunnen vernietigen. Daarnaast is het niet zichtbaar of alle data is verwijderd.

Ons advies: Het wissen van data met een magneet die u thuis heeft liggen zal niet of nauwelijks invloed hebben op de data op uw harde schijf. Het zal eerder het motorische gedeelte van de harde schijf beschadigen. Voor het wissen van data van een SSD (solid state drive) heeft het gebruik van een magneet of degausser uberhaupt geen effect.

Wat zeggen andere specialisten?

 • Ontrack“Indien je snel veel apparaten moet wissen is degaussen oftewel demagnetiseren de perfecte methode. Hierbij is het belangrijk om van te voren te weten of het gebruikte magnetisch veld sterk genoeg is en hoe lang een specifieke hard disk daaraan moet worden blootgesteld. “
 • Attingo Datarecovery“Een even doeltreffende methode om data te vernietigen is het demagnetiseren van de magnetische oppervlaktelaag d.m.v. een voldoende sterk magnetisch veld. Een garantie daarvoor dat de degausser echt alle data wist, bestaat helaas niet.
 • Stellar – “Een harde schijf wissen met magneten is in principe wel mogelijk. Maar de klassieke huis-en-tuin magneten zijn niet sterk genoeg om dit te doen.

Methode 4: Zelf de harde schijf beschadigen
Advies: Deels betrouwbaar

harde-schijf-beschadigen-boor

Wat doet u wanneer uw computer is afgeschreven, u een laptop wilt doorverkopen of uw harde schijf aan vervanging toe is? De meeste mensen denken meteen aan het beschadigen en kapot maken van de oude harde schijf.

Uit een onderzoek van het programma Radar blijkt dat 25% van de ondervraagden van een enquête kiest om een harde schijf fysiek te beschadigen om zo data te vernietigen. Maar werkt dat eigenlijk wel?

We hebben gekeken welke doe-het-zelf methoden mensen inzetten in een poging om hun harde schijf te vernielen:

 • Doorboren de harde schijf met een boormachine
 • Harde schijf kapot slaan met een moker, bijl of hamer
 • Bekrassen van de platter met een schroevendraaier
 • Harde schijf overrijden met een auto
 • Verbranden van de harde schijf in een vuurkorf of openhaard
 • De harde schijf doen smelten met een gasbrander
 • Het doormidden zagen van de harde schijf met een zaag of slijptol
 • Waterschade veroorzaken door de harde schijf in water te dompelen
 • Harde schijf in een bad van zuur stoppen
hoe-zelf-harde-schijf-vernietigen-hamer-boor-vuur-water
Voorbeelden hoe mensen proberen om data te verwijderen

Het fysiek kapot maken van een harde schijf biedt geen garantie dat de data op de platters gewist wordt. Het zorgt er eerder voor dat de harde schijf niet meer werkt, maar dat betekent dus niet dat de data niet meer toegankelijk is.

Methoden getest

In verschillende televisie programma’s is getest welke doe-het-zelf methode het beste resultaat geeft om data te vernietigen. In de programma’s worden diverse harde schijven kapot gemaakt waarna een datarecovery bedrijf probeert om de data te herstellen. Dit zijn de resultaten op een rij:

NBC News – Bekijk de reportage

 1. Kapot slaan met hamer – Data kon niet worden hersteld.
 2. Harde schijf doorboren – Data kon niet worden hersteld.
 3. Harde schijf doormidden zagen – Data kon niet worden hersteld.
 4. Verbranden in een open vuur – Data kon niet worden hersteld.
 5. Kapot slaan met honkbalknuppel – Data kon niet worden hersteld.
 6. Harde schijf in water – Data kon worden hersteld.

BBC – Bekijk de reportage

 1. Smelten met een brander – Data kon niet worden hersteld.
 2. Kapot slaan met golfclub – Data kon niet worden hersteld.
 3. Data wissen met krachtige magneet – Data kon niet worden hersteld.
 4. Harde schijf overrijden met voertuig – Data kon worden hersteld.
 5. Kapot slaan met hamer – Data kon worden hersteld.

RADAR – Bekijk de reportage

 1. Harde schijf pletten met voertuig – Data kon niet worden hersteld.
 2. Verbranden in een open vuur – Data kon worden hersteld.
 3. Harde schijf in water – Data kon worden hersteld.

Geconcludeerd moet worden dat het eigenhandig beschadigen van een harde schijf effect kan hebben op de data die op de platters staat.

Daarbij valt op te maken dat platters van glas (glassubstraat ) eenvoudiger kapot te maken zijn dan platters van een aluminiumlegering. Daarnaast is het verbranden van een harde schijf alleen effectief wanneer de platter of roterende schijf daadwerkelijk voldoende verhit wordt zodat deze smelt.

Ons advies: Als datavernietigingspecialist kiezen we als beste methode voor het fysiek vernietigen van de harde schijf in een shredder. We raden het voor uw veiligheid niet aan om zelf een harde schijf te beschadigen met allerlei gereedschap of zelfs vuur. Het kapotslaan van een harde schijf kan letsel veroorzaken door rondvliegend metaal en zelfs glas. En het verbranden van een harde schijf in een vuurkorf is schadelijk voor uw gezondheid, van dat van anderen en voor het milieu.

Wat zeggen andere specialisten?

 • Ontrack“Je moet echt goed je best doen om zelf een harde schijf definitief kapot te maken. Zelfs een splinter van een harde schijf van 5 x 5 mm kan nog veel informatie bevatten.”
 • Attingo Datarecovery“Omdat een datasector slechts luttele micrometers van de oppervlakte inneemt, zijn delen die groter zijn als die paar micrometer theoretisch mbv een speciale microscoop uitleesbaar.

Methode 5: Harde schijf vernietigen door een specialist
Advies: Betrouwbaar

harde-schijf-vernietigen-in-shredder

De makkelijkste, snelste, veiligste en duurzaamste manier om data op een harde schijf te verwijderen is door deze te laten vernietigen door een specialist. Veel mensen denken dat deze dienst alleen beschikbaar is voor bedrijven die grotere aantallen harde schijven willen vernietigen. Maar ook voor particulieren is deze dienst inzetbaar.

Als particulier kunt u één harde schijf laten ophalen of zelf langsbrengen om te laten vernietigen. Deze bedrijven vernietigen de harddisks in een industriële shredder. Deze shredder vermaalt de harde schijf tot kleine stukjes.

Maar wat kost het om een harde schijf professioneel en gecertificeerd te laten vernietigen denkt u? Waarschijnlijk veel minder dan u denkt. Het kost gemiddeld zo’n € 10,95 (inc. btw) / € 9,05 (ex. btw) per datadrager om een harde schijf te laten vernietigen. En als u meerdere harde schijven wilt laten shredden, dan wordt er vaak met een staffelkorting gewerkt.

Ons advies: Uiteraard raden wij als datavernietigingspecialist aan om harde schijven deskundig te laten vernietigen. Maar hoe weet u of de schijf daadwerklijk goed vernietigd wordt? Hiervoor is het belangrijk om te kiezen voor een gecertificeerd bedrijf, bijvoorbeeld een CA+ gecertificeerd bedrijf. Simpelweg houdt dit in dat het bedrijf onafhankelijk gekeurd wordt op het datavernietigingsproces, waardoor u verzekerd bent dat uw data daadwerkelijk wordt vernietigd.

Extra voordelen zijn dat u bij een gecertificeerd datavernietigingsbedrijf een certificaat van vernietiging ontvangt. Met dit certificaat kunt u aantonen dat uw harde schijf met de daarop staande data is vernietigd volgens richtlijnen die de certificeringsinstantie, zoals CA+, stelt.

Ten slotte is er een duurzaamheids aspect, want de vernietigde harde schijven worden hoogwaardig gerecycled. Dit biedt nog meer zekerheid dat uw data nooit meer herstelt kan worden, want de stukjes metaal, glas en plastic worden als grondstof gebruikt voor nieuwe producten.

vernietigde-harde-schijven-recycling
Vernietigde harde schijven en andere hardware worden gerecycled

Wat zeggen andere specialisten?

 • Ontrack“De beste methoden zijn: wissen middels dataherstelsoftware, cryptografisch wissen, degaussen of shredden. Voor de vernietiging van data dragers zijn shredders zeer geschikt en weet je zeker dat data niet meer te herstellen is. Gebruik een gecertificeerde shredder die voldoet aan het hoogste beveiligingsniveau, zoals de CA+ standaard en de onderliggende DIN66399 vernietigingsklasse.”
 • Security.nl“Het fysiek vernietigen van harde schijven en andere elektronische apparaten is de ultieme manier om te voorkomen dat data kan worden achterhaald.”

Ga voor ultieme zekerheid

Zoekt u 200% zekerheid dat uw data nooit meer te herstellen valt? Dan raden we de volgende procedure aan:

 1. Data op de harde schijf versleutelen.
 2. Data op de schijf wipen met bijvoorbeeld Blancco.
 3. Laat een specialist vaststellen of de data weg is.
 4. Harde schijf gecertificeerd laten vernietigen.

Bekijk harde schijf vernietigen
Voor particulieren en bedrijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *